Del dette på

Nutidens forsamlingshus

I forbindelse med vores projekt SAMVÆRKET i Kolding, har vi interviewet Cecilie Anhøj Kruse, arkitekt cand. polyt. hos vores samarbejdspartner GPP Arkitekter om det moderne forsamlingshus. Interviewet afslører de centrale fordele.

”Før samledes man om tirsdagen - nu indfanges man af husets dynamik.”

Sådan siger Cecilie Anhøj Kruse, Arkitekt hos GPP Arkitekter om nutidens forsamlingshus. Hun arbejder i øjeblikket på SAMVÆRKET, et nyt kirke- og kulturcenter i Kolding, som Dansk Halbyggeri opfører i totalentreprise. Vi har sat hende i stævne for at høre hendes tanker om nutidens forsamlingshus.

Forsamlingshuse er ikke noget nyt. De første blev etableret omkring 1870 som politiske aktivisthuse og udviklede sig omkring 1900-tallet til sociale, kulturelle og lokale samlingssteder. Efter 1940’erne blev forsamlingshusene til sociale samlingssteder for lokale arrangementer og familiefester.

Siden 1980 har forsamlingshusene bevæget sig mere og mere i retning af borger- og kulturhuse, der gennem arrangementer, udstillinger og andre aktiviteter rummer muligheden for at udtrykke og rumme områdets særlige kvaliteter.

 

Fokus på dynamik

Antallet af forsamlingshuse er halveret på 70 år – så er tidsånden løbet fra byens forsamlingshus? Først og fremmest skal nutidens moderne forsamlingshuse samle en bred vifte af målgrupper og opfylde mange forskellige behov. Fokus på dynamik og diversitet er derfor grundlæggende elementer i indretningen af nutidens forsamlingshus.

 

Sammenkoblingens magi

Skal man udpege en klar tendens, er det nok at man gerne vil koble flere funktioner sammen. Skoler kobles med haller, biblioteker kobles til koncertsale. Biblioteker etableres i sammenhæng med institutioner. På den måde bliver stederne til samlingspunkter, funderet på synergi mellem forskellige funktioner. Det at få forskellige funktioner til at dele faciliteter og dermed udnytte de samme m² skaber en magi, som er altafgørende i nutidens forsamlingshus.

 

Multi-anvendelighed

Nutidens forsamlingshus sætter mennesket i fokus. Fine koncertsale med faste stolepladser bliver til lokaler, der kan rumme en større vifte af arrangementer. Det ene øjeblik er det et kirkerum - det næste en teatersal. Nøgleordet er multi-anvendelighed. I SAMVÆRKETS caféområde kan man f.eks. sidde og kigge ud på landskabet og samtidig holde øje med husets øvrige aktiviteter. Transparens og åbenhed er gennemgående temaer – og præmissen for moderne samvær.

Denne fokus på dynamik, diversitet og funktionalitet gør, at multihaller er blevet det moderne forsamlingshus. Tidsånden er ikke løbet fra forsamlingshuset – det har bare haft brug for en nytænkning der passer til den moderne tidsalder.

 

Hvad er nutidens forsamlingshus så ikke?

Spørgsmålet gør Cecilie eftertænksom. Men så skyder hun skarpt igen. ”Vil det ikke være ærgerligt at begrænse sig? Nogle steder er det fint med store åbne rum – andre steder er det nødvendigt med nicher. Variation er altid godt og grænserne er flydende - netop fordi behovene er i centrum”

Her slutter Cecilie ringen. Nutidens forsamlingshus skal drives af dynamik, indrettes efter individuelle behov – og bygges til mennesker.

Læs mere om SAMVÆRKET Kirke- og kulturcenter 


Print side |