Del dette på

Heste er en livsstil - som et godt og praktisk staldmiljø skal understøtte

Heste er ikke blot en passion – det er en livsstil. En livsstil som et godt og praktisk staldmiljø skal understøtte.

Alt for mange entreprenører kalder sig specialister i at bygge hestestalde! Sidst jeg googlede ”entreprenør hestestald” fik jeg 13.500 hits! Men hvad kendetegner egentlig en byggespecialist, når det kommer til hestestalde og ridehaller?

Heste er en livsstil og for at kalde sig byggespecialist på området, skal entreprenøren forstå og have indblik i hesteverdenen for helt at forstå bygherrens behov og levere det mest optimale byggeri. Er man byggespecialist inden for hesteverdenen, skal man være det af både hjerne og hjerte. Det kræver nemlig langt mere end viden om byggeteknik og jura at levere den optimale hestestald eller det perfekte ridecenter. Ja - man skal have erfaring – men ikke blot med lignende byggerier. Det kræver i lige så høj grad praktisk erfaring fra hverdagslivet i en hestestald.

For heste er ikke blot en passion – det er en livsstil. En livsstil som også er meget tidskrævende. Som passioneret hesteejer ved jeg selv, hvor vigtigt et godt og effektivt staldmiljø er. Dyrenes velfærd skal prioriteres højt samtidig med, at hverdagen bliver så praktisk som muligt. Og så er minimal vedligeholdelse på bygningerne bare et MUST. Jeg har opført hestestalde – og bruger det meste af min fritid i min egen - og kender derfor værdien af et godt staldmiljø. Når man som ingeniør skal bygge stalde eller ridehaller, så kender man lovgivning og byggeteknik. Men hvem af de mange byggespecialister kan i virkeligheden forestille sig de trætte ben og rygsmerter, hvis ikke staldbyggeriet er udtænkt helt rigtigt fra starten af?

Jeg tør godt sige, at Dansk Halbyggeri er specialister i hestestalde. For jeg lægger vægt på at rådgive ud fra mine egne erfaringer - ikke blot som ingeniør, men i lige så høj grad som hesteejer. Kun derfor kan jeg give den rette vejledning til stutterier, rideskoler og almene hestehold om ombygninger og nye hestestalde. Byggeriet skal bygges på dialog. Alle taler om hestelov og jura. Entreprenørerne taler mest om funktionalitet og kvalitet til den rigtige pris. Men den optimale hestestald og et gennemtænkt byggeri uden overraskelser fås kun, hvis man til bunds kender og forstår hverdagen i en hestestald. Hver gang jeg skal rådgive om et ridecenter eller en hestestald, tager jeg derfor udgangspunkt i min egen hverdag med heste.

Der skal være godt arbejdsmiljø og byggeriet skal være let at vedligeholde. Holdbarhed og kvalitet vægtes højt. Byggeriet skal tydeligt bære præg af, at der er arbejdet professionelt med at skabe et godt og effektivt staldmiljø. Staldlyset kan f.eks. øges med store ovenlysvinduer til glæde for hestene og med fast åbning, der sikrer både god udluftning og minimale lugtgener. Hestenes velfærd skal prioriteres højt. Jeg går ikke selv på kompromis med hverken foderkvalitet eller aktivitet uden for boksen. Alle vores heste er ude tre gange dagligt og trænes med både ridning og en tur i skridtmaskinen. Jeg ved, hvor meget hestene nyder at komme på fold hver dag i 2-4 timer afhængigt af årstid. Det giver sunde heste med en god grundkondition. Så hvorfor skulle mine kunder ønske sig mindre?

Et uigennemtænkt byggeri og dårligt staldmiljø koster ikke kun unødige udgifter til reparationer og vedligehold. Det koster også mange unødvendige skridt i det daglige, når der skal trækkes heste ind- og ud fra fold og skridtmaskine. For skridtafstanden er vigtig – også til foder og møddingplads. Heste er ikke blot en passion. Det er en livsstil – og det skal et godt og praktisk staldmiljø understøtte.

Malene Black Larsen,
Salgschef ridesport - og gift med berider Mads Larsen

 

Fakta om Malene:

Malene er gift med berider Mads Larsen. De bor sammen på Ridecentret Mesing Østergaard ved Skanderborg, hvor Mads til daglig driver en kombineret salgs- og konkurrencestald med ca. 50 heste. Malene har i kraft af sin profession som ingeniør selv tegnet en totalopbygning af ridecentret, som blev gennemført i 2010. Malene rider selv dagligt 2-3 heste, og hjælper også til i stalden med både hestepleje og ernæring.

Du kan læse mere om byggeri til heste her


Print side |